BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Participatiewet biedt ondernemers nieuwe kansen

Brainport Regio Eindhoven kent een sterk hightech-profiel met veel hoogopgeleide kenniswerkers. Hierdoor raakt een beetje uit zicht dat innovatie evengoed aan de onderkant van de arbeidsmarkt en het productieproces plaatsvindt. “Zonde, want veel bedrijven kunnen hiervan profiteren,” zegt Peter Quik. De algemeen directeur van Ergon verwacht veel van de nieuwe Participatiewet die sinds begin 2015 van kracht is. Ook ‘re-shoring’, het terughalen van de productie uit lage loonlanden, biedt volgens hem grote kansen voor bedrijven die werk willen bieden aan mensen met een beperking.

Ergon heeft ruim 2100 mensen via de Wet Sociale Werkvoorziening aan de slag in de gemeenten Eindhoven, Veldhoven, Valkenswaard, Heeze-Leende, Geldrop Aalst-Waalre. Het gaat om medewerkers met een beperking. Mensen die met een baan via Ergon een zinvol bestaan vinden. Die aan het kostwinnerschap een positief gevoel van eigenwaarde ontlenen.

Vanaf 1 januari 2015 krijgt Ergon steun in de rug dankzij de Participatiewet. De overheid wil met de nieuwe regeling vooral een accentverschuiving teweeg brengen: niet de overheid maar de samenleving zelf -vooral de ondernemers- wordt steeds meer verantwoordelijk voor de inzet van mensen met een arbeidsbeperking. Dat gebeurt in eerste instantie vrijwillig omdat de werkgevers hebben aangegeven 100.000 extra banen te creëren voor deze doelgroep. Mocht dit niet lukken, dan treedt een quotumwetgeving in werking. Iedere werkgever is dan verplicht om één arbeidsbeperkte in dienst te nemen per 25 medewerkers. Slaagt een bedrijf hier niet in, dan volgt een boete. Daar staat tegenover dat de overheid de ondernemers tegemoet komt met loonkostensubsidie en begeleidingsarrangementen voor de doelgroep. Enerzijds een verplichting dus voor de bedrijven, anderzijds ook nieuwe kansen voor slimme ondernemers, verwacht Ergon.

Volgens Peter Quik nemen grote hightechbedrijven in de Brainportregio al hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar kan het altijd beter. Ook voor starters liggen er voldoende kansen binnen de gesubsidieerde arbeid. Quik: ¨Voorwaarde is wel dat de productie een bepaald volume moet hebben, anders loont het niet. Het gaat vaak om enkelvoudige handelingen en daar zijn onze medewerkers goed in.”

Jobcarving

Het ‘uit elkaar trekken’ van het productieproces (jobcarving) gebeurt ook bij grote ondernemingen zoals DAF, FLOS, VDL en Van Rooijen Logistics. Quik: “Daar zijn we deze bedrijven dan ook zeer dankbaar voor. Behalve jobcarving zie je ook het prijspeil in Azië stijgen, zoals eerder in het Oostblok. Nederlandse ondernemingen zijn hierdoor eerder geneigd om de productie terug te halen. Ze willen ook meer grip op de kwaliteit van hun product. En willen zich niet besmetten met werk dat is gedaan door kinderhandjes of dwangarbeiders.”

Ergon is altijd bezig met het zoeken naar nieuwe wegen en samenwerkingen. “We gaan op kleine schaal samenwerkingen aan om enkele medewerkers te plaatsen, maar evengoed zoeken we constructies waarbij we tien tot wel honderd medewerkers kunnen plaatsen. Essit Assemblage, Van der Valk en de eerder genoemde bedrijven zijn prima voorbeelden. Vaak zie je daar ook bevlogen ondernemers met het hart op de goeie plek.”

Prikkels

Een kwart van de Ergon-medewerkers werkt in de maakindustrie, waarvan een aardig aantal bij DAF. Marcel van den Berg begeleidt als voorman de medewerkers die via Ergon bij de truckfabrikant werken. Op zijn logistieke afdeling pakken zo’n 65 mensen allerlei onderdelen in, van moertjes en boutjes tot aan complete aandrijfassen van een paar honderd kilo. De ene medewerker vouwt een doos open, de tweede pakt het onderdeel in noppenplastic, de volgende stopt het artikel in de doos en nummer vier aan de band vouwt de doos dicht. “We streven naar een efficiënte manier van werken. Hoe gemakkelijker het proces voor de werknemer is, hoe beter. Niet alleen voor hem of haar, maar ook voor de opdrachtgever. Die moeten we natuurlijk tevreden te stellen. Vergis je niet, dit is een volwaardig arbeidsproces en geen dagbesteding. Je moet wel de kwaliteit en productienorm halen. En die zijn bij DAF hoog en streng! Maar het zal altijd een spanningsveld blijven tussen het beperken van de ‘prikkels’ voor medewerkers en de eisen van een opdrachtgever. Als je de juiste balans vindt, levert het beide partijen voordeel op.”

En als een opdrachtgever iets verlangt dat medewerkers niet kunnen? “Dan moet je creatief zijn. Je kijkt naar de capaciteiten van je medewerkers en probeert de opdracht zo simpel en klein mogelijk te maken zodat het begrijpelijk en uit te voeren is. Structuur, taken, afspraken en geen medewerkers in paniek. Daar draait het om.”

Netwerken

Quik: “Bij Van Rooijen Logistiek in Acht zetten we bijvoorbeeld displays met zonnebrillen in elkaar voor Kruidvat. Dit soort constructies zouden we graag meer willen doen. Er is enorm veel behoefte aan. Als Ergon zijn we ontzettend actief in allerlei netwerken om de onderkant van de arbeidsmarkt aan de gang te houden. En dat is ook in het belang van de bedrijven en onze economie. Onze medewerkers zijn namelijk net zo goed klanten die in een bus van VDL stappen en zonnebrillen bij Kruidvat kopen.”