BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Phenom-World sterk door samenwerking in de keten

Phenom-World, spin-out van FEI Company, produceert desktop elektronen microscopen waarmee het elektronenmicroscopie betaalbaar en toegankelijk maakt. De microscopen van Phenom-World worden toegepast in de kwaliteitscontrole en procesbeheersing in de maakindustrie, waarmee Phenom-World een nieuwe afzetmarkt heeft aangeboord. Het stijlvol vormgegeven apparaat heeft designprijzen in de wacht gesleept en past met zijn bescheiden omvang op een normaal kantoor bureau. Via een samenwerking in een netwerk van gecertificeerde leveranciers, worden de verschillende elektronenmicroscopen uit de Phenom productlijn in 40 landen over de hele wereld verkocht. Phenom-World heeft haar succes mede te danken aan de samenwerking in de keten van toeleveranciers in de Brainport regio.

Het bedrijf is gevestigd in het pand waar mechatronics fabrikant NTS-Group eveneens kantoor houdt. Er hoeft slechts een kleine parkeerplaats overgestoken te worden om in de fabriekshal te staan waar de Phenom’s zorgvuldig in een cleanroom van de NTS-Group worden geassembleerd. Deze cleanroom is een tastbaar voorbeeld van de unieke supply chain in Brainport: naast de Phenom’s worden er onderdelen voor andere grote OEM’s uit de regio geassembleerd en getest; hands on hightech ervaring waar ook Phenom-World sterker van wordt.

Samenwerking binnen Brainport
De Phenomtechnologie is voortgekomen uit een risicodragend samenwerkingsverband tussen NTS-Group, embedded software bedrijf Sioux en het Twentse electronica bedrijf Benchmark. Alle partners namen de uren die in het ontwikkelen van de technologie gestoken werden voor eigen rekening. In 2005 kon initiatiefnemer en projectbegeleider FEI Company op High Tech Campus Eindhoven de technologie die de Phenom maakt tot wat hij is, voor het eerst evalueren. Gevraagd naar de ontstaansgeschiedenis van deze coalitie van bedrijven, schetst Emile Asselbergs , CEO van Phenom-World, de brede ontwikkeling van de Brainport regio in de twintigste eeuw, om het gedachtegoed uit te leggen dat deze samenwerking mogelijk maakte:

"Geboren uit de noodzaak om de toenemende concurrentie het hoofd te bieden, veranderden OEM’s in de regio zoals Philips, ASML en later FEI Company van businessmodel. In plaats van alles zelf in huis te hebben, werd een nauwe samenwerking gezocht met de supply chain, de keten van toeleveranciers. Deze toeleveranciers leverden geen losse onderdelen meer, maar op maat gemaakte en doorontwikkelde modules, getest en klaar voor assemblage door de OEM’s. Deze keuze betekende dat zowel de toeleveranciers als de OEM’s in de regio zich konden focussen op kernactiviteit en hierin gingen excelleren. Het succes van ASML en nu Phenom-World is te danken aan deze unieke manier van samenwerken."

In 2009 werd de keuze gemaakt om Phenom-World als spin-out af te laten splitsen van FEI Company. De investeerders die dit mogelijk maakten, waren snel gevonden. Sioux en NTS-Group kochten samen een meerderheidsaandeel in Phenom-World. Hiermee was de financiële stabiliteit gegarandeerd voor de toekomst. Phenom-World is een sprekend voorbeeld van samenwerking die in de Brainport regio succesvol is. Emile Asselberg: "We hebben met zijn allen ontdekt, dat je elkaar kunt versnellen als je elkaars sterke punten gebruikt."

Het business model van Phenom-World weerspiegelt het Brainport gedachtegoed. Phenom-World zwengelt als vliegwiel zowel grotere als kleinere partners aan om tot waarde creatie in de keten te komen. Samen met de hoogwaardige kwaliteit van het product is dit businessmodel ervoor verantwoordelijk dat het bedrijf fenomenale groeicijfers laat zien. De omzet is vanaf 2010 gestegen met zo’n 300%. Het bedrijf is daarmee in vier jaar tijd van kapitaal behoevend naar cash flow positie