BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Startup life # 1: ticket naar Eindhoven

Begin september begon de Sloveense startup Gotoky aan Startupbootcamp HighTechXL. Het programma in Eindhoven waarin je in drie maanden tijd versneld je startup van de grond krijgt. Voor Gotoky de kans om hun slimme walkietalkie verder te ontwikkelen (voordat de concurrent het doet). CEO Denis Lončar praat e52 elke week bij over de jungle waar hij en Katja Lipičnik, Chief Marketing Officer, de komende drie maanden inzitten. Deze week: ticket naar Eindhoven

Hij houdt van de bergen. Boven de boomgrens wordt het pas echt mooi. Daar waar “het maanlandschap” begint. Aan het woord Denis Lončar, oprichter van Gotoky en deelnemer aan de derde editie van Startupbootcamp HighTechXL, dat vorige week van start ging. De komende drie maanden zit Denis op de platte vlakte van de HighTech Campus.

Het was hoog in die mooie Sloveense bergen dat hij op het idee van Gotoky kwam. “In de bergen ga je zo snel als de langzaamste van de groep”. Maar niet iedereen van de bergbeklimmers waar hij die dag mee was, hield zich aan dat mantra. Denis raakte zijn groep kwijt en staarde naar zijn telefoon: waarom deed dat ding juist nu niks?

Het concept van Gotoky in het kort: een kleine device dat samen met je eigen smartphone als walkietalkie functioneert. Eentje waarmee je naast praten ook kunt sms-en en die een GPS en SOS functie heeft. De walkietalkie werkt op radiofrequenties en is niet afhankelijk van je mobiele netwerk of van satellieten. Ook als je dus geen bereik hebt met je telefoon kun je via Gotoky nog communiceren. In de bergen tot zo’n 14,5 kilometer.

Denis was druk bezig het idee samen met zijn team verder uit te werken in Slovenië, toen Startupbootcamp hun benaderde. “Een van de expat spouses nam contact met ons op of we geïnteresseerd waren in deelname aan het programma .”


We schreven eerder hoe de partners van expats in Eindhoven Startupbootcamp HighTechXL hielpen met de selectie van nieuwe startups.


Eind juni vlogen Denis en Katja voor de selectie naar Eindhoven. Vier slopende dagen waarin het team van A tot Z werd doorgelicht. Op 30 juni, de laatste dag, liepen ze naar het auditorium van de HighTech Campus voor de bekendmaking van de elf geselecteerden. “Ontzettend eager om te winnen, al waren we daar zeker niet van overtuigd”, lacht Katja. “We waren moe en onder de indruk van de andere teams. Om onszelf te beschermen dachten we alleen maar: “De andere kandidaten zijn veel kansrijker…het was sowieso leuk om mee te doen aan de selectiedagen…en misschien is het ook maar beter als we niet geselecteerd worden..”