Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Startup life # 7: oefenen op zes cruciale minuten

Begin september begon de Sloveense startup Gotoky aan Startupbootcamp HighTechXL. Het programma in Eindhoven waarin je in drie maanden tijd versneld je startup van de grond krijgt. Voor Gotoky de kans om hun slimme walkietalkie verder te ontwikkelen (voordat de concurrent het doet). CEO Denis Lončar praat e52 elke week bij over de jungle waar hij en Katja Lipičnik, Chief Marketing Officer, de komende drie maanden inzitten.


Een lichte druk kun je het inmiddels wel noemen. Over een kleine vier weken is het moment daar waarop nog een keer alles uit de kast gehaald moet worden. Demo-day, traditioneel de afsluiting van Startupbootcamp, komt snel dichterbij. Het Evoluon wordt er voor afgehuurd, de zaal zal vol zitten met (internationale) investeerder en andere geïnteresseerden. Alle teams zullen daar in zes minuten nog een keer hun verhaal vertellen. Het resultaat van drie maanden keihard werken. Vorig jaar leverde die avond een aantal tonnen aan financiering op. Echt zo’n moment dus dat je goed uit je woorden wilt komen.

En daarom wordt er niets aan het toeval overgelaten. Gotoky en de andere teams oefenen al weken aan de pitch. Hoe kan de verhaallijn scherper, de slides beter, de filmpjes, de lichaamstaal, alles wordt onder de loep genomen. De startups pitchen met elkaar en krijgen tips van professionals. Om het op 26 november gewoon te doen: de perfecte presentatie geven. Met het enthousiasme alsof je het verhaal voor het eerst vertelt.

Zover is het nog niet. “Het grootste probleem van onze pitch is de focus”, vertelt Katja. Gotoky is interessant voor bergsporters, festivalgangers, jagers, ordebewakers, hulpdiensten, city-trippers. Eigenlijk voor de gehele toeristische sector. “Ik stond het van de week tijdens een oefening allemaal uitgebreid op te sommen, totdat de mensen in de zaal me langzaam glazig begonnen aan te kijken. Too much information.” Ze vervolgt: “Ik kan zoveel over Gotoky vertellen, maar eigenlijk moet ik het meeste weglaten. Dat is heel lastig.” Ze heeft nog vier weken. Voor die perfecte pitch van zes minuten.


Bron: e52