BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

Succesvolle investeringsronde voor EFFECT Photonics

EFFECT Photonics heeft een succesvolle investeringsronde afgesloten waarmee de start up uit Eindhoven het businessplan verder kan uitrollen. Hoofdinvesteerder is de gerenommeerde venture capital firma brains-to-ventures (b-to-v). Ook de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) behoort tot de grotere aangesloten kapitaalverstrekkers. Dat maakte het bedrijf, gehuisvest op Strijp-S, maandag 23 februari bekend.

De betrokken partijen maken niet bekend om welk bedrag het gaat, maar het is toereikend voor EFFECT Photonics om de markt op te gaan. Het jonge bedrijf, een TU/e spin-off, ontwikkelde een innovatieve toepassing waarmee dataverkeer met veel meer bandbreedte en een zeer laag energiegebruik mogelijk wordt. Er wordt veel verwacht van dit technologische hoogstandje dat uitkomst moet bieden voor de enorme toename van het dataverkeer. Door mobiele zendmasten en datacenters zal naar verwachting het dataverkeer komende vier jaar vertienvoudigen. CEO van EFFECT Photonics, James Regan: “Alleen al de groei van streaming video jaagt het dataverkeer naar ongekende hoogte. Wij bieden daarvoor een betaalbare technologische oplossing.¨

Optische chips

Zowel voor internet thuis, als voor mobiele apparaten, vragen consumenten om steeds snellere verbindingen. Huidige datatechnologie loopt tegen haar grenzen aan. Het revolutionaire antwoord vormen geïntegreerde fotonische chips. Ofwel: optische chips waarin meerdere kleuren licht tegelijk worden uitgezonden en ontvangen en die daardoor binnen eenzelfde tijdseenheid massa’s meer data verwerken dan bestaande chips. En dat allemaal uiterst energiezuinig.

TU/e is grondlegger van en leidend centrum in de wereld van fotonica. TU/e promovendi en veteranen uit de telecomindustrie, met achtergronden bij Bookham, Nortel Components, JDSU en Agility, staan aan de basis van EFFECT Photonics. Regan: “We hebben een chip ontwikkeld waarmee je voor een goede prijs veel meer data kunt versturen. Dankzij ons ontwerp in combinatie met onze geavanceerde ‘packaging’ technologie hebben we de productiekosten sterk kunnen reduceren.”

Klankbord

Dr. Christian Reitberger, bekend investeerder bij onder andere b-to-v, leidde de investeringsronde en treedt aan als commissaris voor b-to-v. “We vinden het een mooie uitdaging om klankbord te zijn voor het EFFECT Photonics team dat met gebundelde kennis uit regio Eindhoven en uit kennisclusters in Zuidwest-Engeland werkt aan verdere kosteneffectieve fotonische integratie. Een ecosysteem voor niet-kapitaalintensieve productie van fotonische hardware wordt werkelijkheid”, aldus Reitberger.

Directeur van BOM Capital Miriam Dragstra: “EFFECT Photonics is een veelbelovende Brabantse fotonica start-up die een mondiale voortrekkersrol vervult op het gebied van geïntegreerde fotonica. Met onze investering ondersteunen we niet alleen EFFECT Photonics, maar ook de ontwikkeling van regio Eindhoven tot internationale fotonica hotspot.”