BRAINPORT

met Eindhoven als hart, is een innovatieve toptechnologieregio van wereldformaat. Hier bedenken we oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen.

Over Brainport

TU/e wint 'Oscar van de technologie’ met Stella

De TU/e heeft in San Francisco de Crunchie voor 'Beste technologische ontwikkeling' gewonnen met Stella, ’s werelds eerste gezinsauto op zonne-energie. De duurzame auto is bedacht, ontworpen en gebouwd door studenten van het Solar Team Eindhoven (STE). Ze laten daarmee grote namen achter zich, zoals Apple, SpaceX, Bitcoin en European Space Agency (ESA). De Crunchies zijn vrijdag 6 februari uitgereikt door TechCrunch en VentureBeat - twee van de grootste technologie websites van de wereld.

“We hebben een nieuwe visie op auto's neergezet en dankzij deze prijs ontvangen we de erkenning daarvoor”, vindt Lex Hoefsloot. Volgens de teammanager van Stella onderstreept de award de visie van het Solar Team Eindhoven: de gezinsauto van de toekomst bouwen.

Roy Cobbenhagen, technich manager van STE: “We vinden het echt ongelofelijk dat we als studententeam tussen zulke grote bedrijven staan. Het is alsof David tegen Goliath strijdt. Dat we de prijs ontvangen voor de beste technologische prestatie laat duidelijk de potentie van een auto op zonne-energie zien en de manier waarop wij als studenten naar de toekomst kijken van mobiliteit.”


Energie
De studenten van de TU/e hebben in 2013 een heel nieuw concept auto bedacht en gebouwd: een elektrische gezinsauto die zijn energie direct van de zon krijgt door zonnepanelen. De auto is daarvoor ultralicht, uitzonderlijk aerodynamisch en heeft een buitengewoon efficiënte aandrijvingslijn, met motoren in de wielen, en een uitgekiend energiemanagementsysteem en minimaal batterijpakket. Bij gemiddeld gebruik in Nederland leveren de zonnepanelen van de auto 10 maanden per jaar meer energie op dan de auto verbruikt. Die extra energie kan aan het stroomnet geleverd worden. Stella is dus een gezinsauto die per saldo energie oplevert in plaats van kost.

Volgende versie
Momenteel zijn studenten van Solar Team Eindhoven bezig met de ontwikkeling van een nieuwe zonne-auto. In juli tonen zij de volgende versie van de zonne-auto aan publiek en in oktober 2015 zullen zij opnieuw de titel verdedigen tijdens de World Solar Challenge in Australië. De studenten werken nauw samen met het bedrijfsleven en worden door een aantal ondernemingen gesponsord.

Met het winnen van de Crunchie wordt opnieuw aangetoond wat voor een vooraanstaande rol Brainport Regio Eindhoven speelt op het gebied van Automotive. Een groot deel van de industrie is geconcentreerd in Brainport Regio Eindhoven. Het is de vestigingsplaats van wereldleiders als DAF trucks, VDL Groep, TomTom, NXP semiconductors en Philips. Ze werken samen met top onderzoeks- en opleidingsinstituten als de Technische Universiteit Eindhoven, TNO Automotive, PDE Automotive en TTAI (TÜV Rheinland TNO Automotive International).