Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Van Catwalk naar technologie - Eline van Uden

Ogenschijnijk ver verwijderd van de catwalk van Milaan en de pagina’s van de Vogue, bevindt Eline van Uden zich nu in een stijlvol kantoor op High Tech Campus Eindhoven. Na meer dan tien jaar als fashion model te zijn aanbeden, richt Eline zich nu, als Product Marketing Manager voor Carin (onderdeel van LifeSense Group), niet meer alleen op schoonheid, maar op het verbeteren van het leven van vrouwen om haar heen.

Sinds 2015 tracht LifeSense Group design en technologie te combineren in haar zoektocht naar een oplossing voor vrouwen die last hebben van urineverlies, een probleem waar vroeger een taboe op rustte. Bij Carin wordt nu draagbare technologie voor vrouwen ontworpen en op de markt gebracht. Een idee oorspronkelijk ontwikkeld om ouderen met incontinentieproblemen te helpen, wordt nu gebruikt door vrouwen die last hebben van blaascontroleproblemen – een probleem dat vaak voor komt na het krijgen van kinderen. De hightech, absorberende, mooie ondergoedcollectie van Carin stelt vrouwen in staat hun urineverlies de hele dag in de gaten te houden. Met de ingebouwde sensor en de bijbehorende app inclusief trainingsprogramma stelt Carin vrouwen in staat om zelf de regie te voeren over hun lichaam en gezondheid, zonder in te moeten boeten aan stijl en comfort. Holst Centre ontwikkelde de 'onzichtbare' sensor die onder andere de mate van urineverlies en het bijbehorende activiteitenniveau meet. Hierdoor is de Carin-applicatie in staat om de levensstijl, het dieet en de bekkenbodemtraining van de gebruiker waar nodig bij te sturen. Wie de training goed volgt, kan binnen drie tot zes maanden weer sporten zonder urineverlies.

In het bedrijf dat voornamelijk uit vrouwen bestaat, is Eline, door haar ervaring in de modellenwereld en haar opleiding in genderstudies, het ideale voorbeeld voor jonge vrouwen werkzaam in de technologiesector overal ter wereld. Na jarenlang de wereld over te zijn gereisd, vindt ze het prettig om te kunnen werken in wat zij noemt de “internationale stad” Eindhoven. Ze is van mening dat het innovatieve ecosysteem in Brainport bijdraagt aan de promotie van bedrijven en technologieën die nog in ontwikkeling zijn. Ze realiseert zich dat er veel redenen zijn waarom Brainport Regio Eindhoven zo onderscheidend in samenstelling is. Vanuit haar kantoor op High Tech Campus Eindhoven ziet ze wat innovatie nou echt betekent. Van overheidsinitiatieven tot kleine startups, alles is hier vertegenwoordigd en krijgt de gelegenheid om samen te werken en te leren van elkaar. De uitzonderlijke samenstelling van de Brainport regio stimuleert de succesvolle communicatie en samenwerking tussen zelfstandige ondernemers en bedrijven en bevordert innovatie en wederzijdse promotie. In deze omgeving waar bedrijven zowel samenwerken als concurreren met elkaar binnen een community die zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor de toekomst, kunnen resultaten en mislukkingen samen gevierd en betreurd worden

Doordat ze werkt voor een klein, maar groeiend bedrijf, voelt Eline de druk om te slagen in het bruikbaar en toegankelijk maken van technologie voor vrouwen. “Het doel van technologie is het dienen van de mensheid”, zegt ze. Ze voelt zich bevoorrecht te mogen werken in de Brainport regio waar design en technologie samenkomen en samenwerking tussen verschillende instanties mogelijk wordt gemaakt, zodat er geavanceerd onderzoek kan worden gedaan en producten van wereldklasse kunnen worden gemaakt. Binnen deze ondersteunende en samenwerkende omgeving voelt Eline de energie en spanning als ze bezig is met een nieuw project of als ze hoort over het succes van een naburige startup.

Eline streeft er naar de positie van vrouwen te versterking door middel van technologie. Ze erkent echter dat er een “wereldwijde mentaliteitsverandering nodig is” om de toegang tot en de interesse in technologieën die ontworpen zijn voor en door vrouwen, te stimuleren. Haar bedrijf lanceerde in september 2016 een geheel nieuwe lijn baanbrekende producten voor vrouwen. Eve Undies is vernieuwend, milieuvriendelijk en hygiënisch ondergoed dat gedragen kan worden tijdens de menstruatie. Door gebruik te maken van de succesvolle designs en technologieën die geïntegreerd zijn in Carin, is dit een functionelere lijn, zonder in te boeten op schoonheid en veiligheid. Als vrouw in de technologie, is Eline heel trots op haar producten en streeft ze er duidelijk naar om haar kennis en positie in te zetten om de levens van vrouwen te verbeteren. “We hebben meer vrouwen in de technologie nodig om producten zoals deze te maken”, zegt ze.

Hoewel het zowel voor- als nadelen heeft om als vrouw werkzaam te zijn in de technologiesector, lukt het Eline om haar onverstoorbaarheid en expertise te gebruiken om nieuwe designs en producten voor vrouwen te promoten, zelfs aan een tafel vol met mannen. Ze ziet haar eigenheid als een voordeel, dat haar in staat stelt om op te vallen en een frisse kijk op zaken te bieden. Als een waar product van haar werk, hoopt Eline dat “vrouwen zich meer open zullen stellen voor technologie in de toekomst en het niet meer als een vijand, maar als een vriend beschouwen.”

Wil je meer weten over de innovatieve producten van Carin, kijk dan op https://carinwear.com/nl en www.eveundies.com (Engelstalig).