Brainport Eindhoven op het shirt van PSV.

Nederlandse topbedrijven en PSV slaan handen ineen voor Brainport Eindhoven.

Lees meer over deze innovatieve, vernieuwende samenwerking

Zorgverzekeraar medefinancier Hemics HandScan

Hemics BV is erin geslaagd om haar tweede financieringsronde, met onder meer deelname aan de Brainport Venture Day in 2014, succesvol af te ronden. DFZ Participaties, een dochter van De Friesland Zorgverzekeraar, treedt toe tot de bestaande investeerders die eraan bijdragen dat het medisch technologiebedrijf uit Eindhoven haar innovatieve HandScan naar de markt kan brengen. Dat maakte Hemics, een spin-off van Philips, aan het begin van 2015 bekend.

Behalve DFZ Participaties, doen ook bestaande investeerders Thuja Capital, Point One Innovation Fund en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) mee aan de zogenoemde B-ronde. Hemics gaat de investering gebruiken voor verdere ontwikkeling, klinische studies, en het naar de markt brengen van de HandScan, een optisch beeldvormend apparaat om ontsteking in hand- en polsgewrichten te visualiseren bij patienten met reumatoïde artritis.

Dr. Michiel van Beek, mede-oprichter en VP Technology van Hemics: "Dit is een belangrijke mijlpaal voor zowel ons bedrijf als voor de reumazorg. Op basis hiervan kan de HandScan breder ingezet gaan worden in de kliniek. De HandScan maakt gewrichtsontsteking in handen en polsen snel objectief zichtbaar met behulp van licht, en wij geloven dat het gaandeweg de voorkeur zal worden van patiënten, reumatologen en zorgverzekeraars."

Gewrichtsontsteking

Op dit moment is er geen medische apparatuur beschikbaar voor niet-invasieve optische beeldvorming die de reumatoloog ondersteunt bij de beoordeling van gewrichtsontsteking bij Reumatoïde Artritis (RA). De HandScan is gemakkelijk in het gebruik, maakt in 3 minuten een afbeelding en is niet belastend voor de patiënt. In de komende maanden zal het bedrijf het product in geselecteerde ziekenhuizen in Europa lanceren. De eerste vijf systemen worden in UMC Utrecht en omliggende regionale ziekenhuizen geplaatst via een LSH Impuls subsidie.

Zorgkosten

Ben Dijk, Investment Director bij DFZ Participaties, zal deel gaan uitmaken van de Raad van Commissarissen van het Eindhovense bedrijf. “Hemics is een bedrijf met een uniek product en een sterk management. Wij verwachten dat de HandScan het gemakkelijker maakt om reuma patiënten vaker te controleren. Daardoor kan sneller ingegrepen worden bij ontsteking, met op termijn minder gewrichtsschade, functieverlies en ongemak voor de patiënt, en naar verwachting een verlaging van de totale zorgkosten”, aldus Dijk.

https://www.youtube.com/watch?v=37ttufzuAGE

Meer informatie

www.hemics.com

www.dfzparticipaties.nl

www.thujacapital.com

www.bom.nl